Zoektocht naar eigenheid

  • Jesse Strikwerda / Illustration Design

Ik ben als illustrator, misschien wel meer dan normaal, erg bezig met mijzelf en mijn positie ten opzichte van anderen. Wat ik goed vind, zie ik om me heen, bij klasgenoten, op het internet of in boeken: ik spiegel me daaraan, maar vraag me af of ik mezelf zo normen aanmeet die misschien wel helemaal niet van mij zijn. Mijn zoektocht naar eigenheid gaat dus gepaard met veel twijfel. Ik heb dat tot thema in mijn werk gemaakt. Ik word er nu dus door beperkt en tegelijkertijd door gedreven.

 

“Queeste in voortuin” is een beeldend verslag van mijn zoeken naar inzichten in mijzelf, het leven, het tekenen, goed beeld en meer. Om mijn zoektocht in gang te houden, vond ik het belangrijk dat er niet te veel tijd zou gaan zitten in het ‘verbloemen van een tekening’, in mooimakerij. De potloodtekeningen zijn daarom soms ruw en direct. Het ‘vinden’ is eerlijk gezegd nog niet aan de orde, in die zin kun je “Queeste” zien als een begin. In totaal heb ik vijftig tekeningen gemaakt, die gebundeld zijn in een boek.

 

Ik ben genomineerd voor de ArtEZ academieprijs 2013. Daarbij werd het volgende over mijn werk gezegd:

 

“In het werk van Jesse lijkt het wel of de lijnen zich met gretig enthousiasme kwispelend hebben gevoegd naar de verhalende vormen. Die vormen getuigen van een energieke kracht vanuit een treffend tekentalent waarbij het zoeken geenszins is gemeden. In plaats van complete antwoorden krijgen we de confrontatie met een gevangen dwalen. Zo ontstaat een oeuvre als zelfportret, een verhalende regime van momentopnames, als een stel maartse koeien, even om zich heen spiedend, maar altijd klaar voor een volgende sprong.”

 

www.jessestrikwerda.nl