Wachten op Herman

  • Niek Dekker / Docent Theater

“Als afstudeervoorstelling heb ik ‘HERMAN en toen wist ik het niet meer’ gemaakt. De voorstelling is in café’s in Arnhem en Utrecht gespeeld en was geïnspireerd op liedjes van Acda en de Munnik. In mijn theaterwerk ga ik altijd op zoek naar de scheidslijn tussen wat echt en wat gespeeld is. Het zoeken naar het nu heb ik gecombineerd met (thema’s uit) liedjes van Acda en de Munnik. Die liedjes zie ik juist als een terugkijken, een verlangen of een droom. Dit levert een vrolijk én wringend geheel op. Een café is de plek waar nutteloosheid en grootse plannen samenkomen, maar buiten is waar het gebeurt.

 

In de voorstelling wachten we op Herman. En we blijven, met elkaar. In de tussentijd doen we een poging om oké te zijn. De een speelt een melancholisch liedje, de ander zoekt zijn moeder van vroeger. Met elkaar doen we een trucje en zingen we Happy Birthday voor iemand die niet jarig is. Als een van ons zijn eigen zelfmoord in scène zet, is het tijd voor de barvrouw om iedereen te ontnuchteren: “Als je leven kut is, maak dan een nieuw leven. Lees in de krant dat je dood bent en lach erom.”