Ruimte, tijd, lichaam

  • Mirjam Sögner / Dans / Honours Programme

Mirjam Sögner studeerde in juni 2013 af van de bacheloropleiding Dans van en bij het Honours Programme. In het kader van het Honours Programme deed zij een theoretisch en artistiek onderzoek naar de betekenis van het fysieke lichaam binnen de dans, en hoe de materialiteit van dit lichaam centraal kan staan. In het kader van een jaarlijkse uitwisseling met het Kibbutzim College in Tel Aviv, werd Mirjam door ArtEZ geselecteerd om na haar afstuderen een korte periode in Israël te verblijven en werk te maken met studenten. Eind van de zomer is ze naar Berlijn verhuisd om nieuwe inspiratie op te doen als danser/maker en om haar focus te verbreden naar beeldende kunst, theater, design en muziek.


Onderzoek voor het Honours Programme

Mirjams onderzoek resulteerde in een eindwerkstuk over de scheiding tussen lichaam en geest, en over het lichaam dat zich niet langer laat onderdrukken door de geest. “Ik ben theoretisch in deze problematiek geïnteresseerd, maar ook als choreograaf. Daarom analyseerde ik werk van filosofen en wetenschappers, en betrok ik ook mijn eigen artistieke werk erbij.”

 

Afpellen tot de laatste laag
“Het begon allemaal met de vraag wat er van dans overblijft wanneer je je beperkt tot de noodzakelijke onderdelen: ruimte, tijd en lichaam. Wat mij fascineert, meer dan het karakter van een mens, is de materialiteit van het fysieke lichaam zelf. Ik wil mijn dansers aanzetten hun eigen materiaal te vormen en hun lichaam zo intensief mogelijk waar te nemen. In de praktijk betekent dit dat ik in mijn stukken probeer om laag voor laag van een mens af te pellen totdat het lichaam als louter fysiek skelet overblijft.

 

OOZE
Aan de hand van theoretici als Descartes, Merleau-Ponty, Deleuze & Guattari en Barthes onderzocht ik ideeën over de scheiding tussen lichaam en geest. Ook heb ik gekeken naar hoe andere kunstenaars de materialiteit van het lichaam benaderen. Voor mijn eigen stuk OOZE zoomde ik helemaal in op de huid en de details van het lichaam en ik vroeg me daarbij af wat er zou gebeuren als ik de laatste schil ook nog zou ontleden. De kennis die ik heb opgedaan bij het Honours Programme was een ware verrijking voor mijn opleiding als danser/maker en helpt me enorm om de reflecterende kunstenaar te worden die ik wil zijn.”


OOZE ging in première bij ArtEZ, was te zien bij Korzo in Den Haag als onderdeel van Voorjaarsontwaken, en werd geselecteerd voor het programma The Makers Present: Dance van ITS Amsterdam.

 

www.mirjamsoegner.com

 

Bekijk hier alle projecten van het Honours Programme

Dans