Plug and play theater

  • Moeremans & Sons / Toneelschool

Middenin de crisis waren elf bijna afgestudeerde acteurs van de toneelschool van ArtEZ klaar om in hun laatste jaar de wereld in te knallen met Plug and Play theater. Onzekerheid over de toekomst, werk, mogelijkheden? Nee! Deze acteurs sloegen de handen ineen en zorgden zelf voor een podium.

 

Onder regie van Sarah Moeremans maakten ze in 2012 de voorstelling: My First Suicide. Een muzikale reis door de krochten en darkrooms van verschillende schouwburgen in Nederland. Ze maakten kleedkamers, techniekhokken en orkestbakken onveilig. En dat schept een band. My First Suicide zorgde dan ook voor de oprichting van een eigen theatergroep: Moeremans & Sons.

 

In 2013 maakten ze Kill Your Character, een voorstelling over wat het mens-zijn is, die wederom enorm goed onthaald werd.

 

Met nauwelijks middelen, geen ruimte en geen technici maken ze Plug and Play theater. En noteer die term, het is de toekomst!

 

En waarom? Ze waren het zat om binnen een afhankelijke positie te maken en te spelen. Afspraken, regels en belangen staan vaak in de weg als je een voorstelling wilt doorspelen. Dus namen zij de touwtjes in eigen handen en verzorgden ze zelf de planning, PR, financiën en alles wat er bij het maken van een voorstelling komt kijken. Zo kunnen ze snel communiceren en staan ze binnen no time weer te stampen op de kleedkamertafels, rennen ze door parkeergarages en zingen ze zichzelf een weg door de gangen van de schouwburgen. Flexibiliteit is voor hun een codewoord en ‘verboden toegang voor onbevoegden’ is hun podium.

 

www.moeremansandsons.com