Opstand komt tot leven

  • Evelien Jansen / Fine Art

“In 2011 ging ik voor een uitwisseling binnen mijn studie naar de ‘Athens School of Fine Arts’ in Athene. Ik wilde beter leren boetseren. Bij aankomst werd ik geconfronteerd met de impact van de financiële crisis. Het was erg onrustig in de stad; er werd dagelijks gedemonstreerd. De lange rijen demonstranten, die aan mijn oog voorbijtrokken, fascineerden me. Ik besloot de opstand te onderzoeken.

 

Ik kwam er achter dat er een structuur binnen de demonstraties te vinden is. Iedere demonstrant is aangesloten bij een bepaalde beweging. Ik ontdekte dat deze groepen allen een eigen wijk als uitvalsbasis kennen. De -op basis van ideologieën- gevormde groeperingen houden er tevens een eigen dresscode op na. Daarbij hebben zij hun eigen vrienden en vijanden.

 

Ik woonde in een kunstenaarswijk en leerde Grieken kennen die nauw betrokken waren bij de protesten. Ik vroeg me af waarom mensen demonstreren en hoe zij met die situatie omgaan. De gesprekken die uit mijn nieuwsgierigheid voortvloeiden hebben geleid tot een performance waarin de opstand tot leven komt.”

 

Dansers: Niels Weijer en Aida Guirro Salinas

 

www.evelienjansen.com