Ode aan een Lady

  • Fashion Design / Henriëtte Tilanus

Henriëtte Tilanus won de Lichting 2013, een belangrijke modeprijs. Lichting is een initiatief van Amsterdam Fashion Week, HTNK fashion recruitement en Het Nieuwe Instituut in samenwerking met G-Star RAW. De prijs wordt sinds 2007 jaarlijks uitgereikt aan de meest veelbelovende fashion graduate van een van de zeven Nederlandse academies gericht op fashion design. Henriëtte: “Mijn eindexamen collectie Let the dust settle is gebaseerd op de eigenzinnige wereld van Lady Edith Sitwell, een excentrieke schrijfster uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. De portretten die Cecil Beaton van haar heeft gemaakt in haar huis en tuin laten Edith’s unieke smaak en stijl zien maar ook een glimp van haar gekte en eenzaamheid.

 

Mijn collectie is een ode aan haar en andere gelijkgestemden. Ik denk dat we juist op dit moment mensen nodig hebben met een eigenzinnige kijk op de wereld die geloven in de magie van kunstzinnige en originele ideeën.

 

Ik heb beeldmateriaal verzameld van Lady Sitwell’s kleding, interieur, tuin en vriendenkring en haar gedichten gelezen. Ik zag haar voor me in deze tijd, zittend in haar oude huis maar in de moderne wereld. De prints van haar kleding een beetje verbleekt  door de zon en gedeeltelijk opgegeten door de motten, de borduursels half vergaan en alles bedekt met een dun laagje stof.

 

Schilderen met stof

Ik ben begonnen met materiaal experimenten; borduren op plastic, handbeschilderde prints, ruiten bleken op denim, draden uit de stof trekken, streepdessins breien en abstracte bloemen maken van plastic en dingen die ik hier en daar vond. Ik hou er heel erg van om mijn eigen materiaal te maken en een atmosfeer te creëren die er nog niet is, een nieuwe wereld. Ik borduur, brei, verf en bewerk stoffen op mijn eigen manier en breng deze materialen samen als een collage. Op een bepaalde manier schilder ik met stof. Mijn doel is om een gevoelig maar ook contrasterend beeld op te roepen waarin ik speel met lichte en zware materialen, lagen, volumes en kleuren.

 

Deze textielbewerkingen heb ik vertaald in een vrouwencollectie; modern en excentriek, origineel en uitgesproken maar draagbaar en van nu.”

 

film: Juliette Thissen (student Fine Art)
foto: Peter Stigter

 

www.henriettetilanus.com

Mode