Intieme voorstelling

  • Jeltry Katsma / Docent Theater

Jeltry Katsma (opleiding Docent Theater) maakte een voorstelling in nauwe samenwerking met Birsen Baçar: een jonge vrouw van Turkse komaf die haar autisme niet verbloemt.

 

Jeltry: “Via de website van het TIN (Theater Instituut Nederland) vond ik een oproep die me nieuwsgierig maakte: “Ik wil graag een voorstelling maken en ik ben autistisch”. Birsen Baçar bleek een ondernemende vrouw te zijn van 28 jaar, die pas zes jaar weet dat ze autistisch is. Sindsdien schreef ze twee boeken en onlangs ging er een documentaire in première over haar ervaringen. Mijn voorstelling was anders. Niet informatief, maar theatraal. Ik zie Birsen in de eerste plaats als iemand die anders naar de wereld kijkt en haar dromen najaagt.

 

Het werd Birsens eerste theaterervaring. Haar levensverhaal bleek zo rijk dat ik besloot om niet meer dan een globaal concept te hanteren. De voorstelling ontstond vanuit haar succesvolle werk, haar wanhopige zoektocht naar de ware liefde en haar worsteling met welke rol haar Turkse achtergrond daarin speelt. Zoveel vrijheid in het maakproces geeft natuurlijk onzekerheid, maar die pareerde ik met zeer gestructureerd repeteren – eerst wij samen, later met steeds meer toeschouwers zodat ze vol vertrouwen bleef.

 

Bewegingsdocent Petra Dictus begeleide mijn voorstelling. Van haar leerde ik dat je altijd iets kunt met degene die voor je staat op het toneel. Dat geeft veel ruimte voor de theatrale ontwikkeling van een karakter, zeker binnen de complexe vorm van een monoloog. Dat ik hiermee kon afstuderen voelde soms als een risico, maar ik ben er vooral blij mee. Om zo’n intieme voorstelling te maken met één persoon en dat ik zo veel kon onderzoeken, ervaar ik als heel bijzonder.”

 

film: Inge Meijer (Fine Art lichting ’12) www.ingemeijer.nl

foto: Lianne van der Laar

Docentopleidingen