Het vergankelijke en het blijvende

  • Tjalling Mulder / Fine Art / Honours Programme

Tjalling Mulder studeerde in juni 2013 af in Fine Art en bij het Honours Programme. Tjalling werkt veelvuldig met keramiek en vergankelijk materiaal. Voor het Honours Programme onderzocht hij strategieën om zijn eigen werk te exposeren en conserveren, reflecterend op de rol van het verval.

 

Onderzoek voor het Honours Programme
Tjalling specialiseerde zich in het gebruik van organisch materiaal dat op natuurlijke wijze vervalt. “Ik ben geïnteresseerd in het concept van beweging: het kunstwerk ondergaat een proces, waardoor het altijd in verandering is. Dit werd ook het uitgangspunt voor mijn onderzoek voor het Honours Programme, waarbij ik steeds op mijn eigen beeldend werk heb gereflecteerd.”

 

Schimmel, bacteriën en kadavers
“Om te beginnen heb ik geanalyseerd hoe restauratoren organisch materiaal kunnen restaureren en conserveren, met welke regels zij te maken hebben, en hoe die van invloed kunnen zijn op het behoud van mijn werk. Vervolgens heb ik onderzocht hoe gevestigde kunstenaars omgaan met vergankelijk materiaal en welke maatregelen zij treffen om het te kunnen exposeren. Ik richtte mij daarbij specifiek op twee beeldend kunstenaars: Dieter Roth en Damien Hirst. Roth maakt biologisch afbreekbaar werk van etenswaren en Hirst werkt veelvuldig met het conserveringsmiddel formaldehyde en met kadavers. Waar Roth schimmel en bacteriën de ruimte geeft tot zijn werk onherroepelijk is veranderd, ververst Hirst zijn werk als rotting zichtbaar wordt. In mijn eigen praktijk maak ik gebruik van beide strategieën.”

 

Keramiek
“Parallel aan het gebruik van organisch materiaal ben ik mij gaan verdiepen in het ambacht van keramiek. Wat gebeurt er als beide materialen – het vergankelijke en het blijvende – samenkomen? Aan de hand van mijn eigen objecten en mijn ideeën voor behoud en beheer ervan, kwam ik tot de conclusie dat duidelijke handleidingen en heldere documentatie wezenlijk zijn bij het exposeren en beheren van mijn materiaal. Het onderzoek voor het Honours Programme heeft ertoe geleid dat ik de kwaliteiten en valkuilen van mijn artistieke werk beter kan duiden.”

 

Bekijk hier alle projecten van het Honours Programme