Het onbewuste naar boven

  • Tessa van der Lande / Illustration Design

“Ik probeer mijn prikkels uit de buitenwereld in gewaarwordingen om te zetten. Meestal zijn het alledaagse dingen, maar soms gaat het ook verder dan dat. Zoals weggestopte gevoelens, die ik niet zo goed in woorden kan vatten. Vaak ben je onbewust met de alledaagse dingen bezig, soms bewust. Ik probeer bewust te worden van die alledaagse dingen en zichtbaar te maken dat je er ook op een andere manier naar kunt kijken.

 

Met behulp van verschillende materialen zoek ik in mijn beelden steeds opnieuw de grens op.

 

Zo ook in de beeldenreeks die ik heb gemaakt over mijn vader. Deze reeks is ontstaan na de onverwachte scheiding van mijn ouders. Mijn vader ging weg bij mijn moeder. In de eerste beelden reageerde ik me af op mijn vader. Later bedacht ik me: dit kan iedere vader zijn. Wat maakt mijn vader nou mijn vader? Vervolgens ben ik herinneringen en objecten gaan tekenen die specifiek met mijn vader te maken hebben.

 

Later heb ik illustraties gemaakt rondom het thema ‘vergroeiing’ en zo komt alles nu weer bij elkaar.”

 

www.tessavanderlande.nl