Geometrie van scheepvaart

  • Fons Hofhuis / Interaction Design

“In mijn zoektocht naar GPS-data stuitte ik op een gigantische dataset van SOCAT (Surface Ocean CO2 Atlas). Deze dataset is vrijgegeven door UNESCO in 2007 en dient als standaard gebruikt te worden voor het vastleggen van alle scheepsdata na deze datum van uitgifte.

 

Op het eerste gezicht was het interessant omdat het ging over vastgelegde data van schepen die gevaren hebben tussen 1968 en 2007. Een lange periode, waarbij het bleek te gaan om 1.850 routes, die samen zo’n 8 miljoen locaties bevatten. Een niet voor te stellen hoeveelheid gegevens. Door me hierin verder te verdiepen kwam ik erachter dat sommige routes uit bijzondere geometrische patronen bestaan. Dit was voor mij een reden om met dat gegeven verder te gaan. Daarnaast was het opgenomen hoogteprofiel (de dieptes die een schip gemeten heeft) een interessante toevoeging, omdat dit ook veel zegt over de locatie van het schip.

 

In deze installatie kun je de data zelf bekijken. Tijdens mijn proces ben ik onder de indruk geraakt van de vorm van sommige routes. De schepen varen soms mooie geometrische patronen, daar wilde ik iets mee doen. De reliëfkaart is gebaseerd op de dieptes die de schepen hebben gemeten. Hierdoor krijgt de lijn een extra dimensie en het vertelt ook een stuk meer over de positie van het schip.

 

Door aan de grote knop te draaien scroll je door de tijd. Met de knop daarnaast kun je een route selecteren die je er interessant uit vindt zien, met je geboortedag te maken heeft of omdat je gewoon heel graag een route wilt plotten. Door een route te selecteren kun je deze verzenden naar de pen plotter aan de linkerkant van de installatie. Deze plot een kaartje dat je mee mag nemen naar huis.”

 

www.fonshofhuis.nl