Eerbetoon aan Sacre

  • Eindvoorstelling / Dans

De eindvoorstelling van de studenten Dans stond dit jaar in het teken van le Sacre du Printemps van componist Stravinsky en choreograaf Nijinsky. Geïnspireerd door 100 jaar  Le Sacre du Printemps werkte de dansacademie samen met het conservatorium in de grootse eindvoorstelling ArtEZ Spring(t)!

 

Te zien was NOCES van choreograaf Angelin Preljocai. Voor het eerst sinds de  première in 1989 werd NOCES opnieuw uitgevoerd met live zang en orkest. Ook was er de wereldpremière PSALMENSYMFONIE van Georg Reischl op de Psalmensymfonie van Stravinsky.  Gelauwerd jong choreografietalent Joeri Dubbe tekende voor  PROCEED. Met dit werk maakt hij een reis langs een evolutie van de mens, waarin de waarde van opoffering wordt verbeeld.

 

Het is 100 jaar geleden dat componist Stravinsky samenwerkte met choreograaf Nijinski en de dansers van Diaghilev aan Le Sacre du Printemps. Een voorstelling die stond voor de geboorte van ‘De Moderne  tijd’.  Een voorstelling ook met een tumultueuze première in Parijs.
De drie choreografen Preljocai, Reischl en Dubbe  hebben zich elk specifiek laten inspireren door de thematiek van dit beroemde werk.

 

Recensente Sarah van Binsbergen schreef op de ITS festival-blog: “ArtEZ Spring(t) is gripping, spectacular, and full of promise.”

 

foto’s: Robert Benschop