Chaos ordenen

  • Léone Onderstal / Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

“Ik zit op de fiets en kijk om me heen. Alles schiet aan me voorbij. Heel veel verschillende kleuren. Het rood van het fietspad, het blauw en geel van de verkeersborden. De verschillende kleuren groen in de bladeren van een boom en de kleuren bruin en rood in de stenen van de huizen. Veel contrasten maar ook honderden tinten van één kleur.

 

Door al die verschillende kleuren is mijn wereld chaos. Vorm doet er voor mij niet toe, kleuren des te meer  en daarom wil ik kleuren ordenen in mijn hoofd. Ik wil grenzen aangeven. Dit doe ik door een raster over mijn beeld heen te leggen. Ik rangschik in clusters van kleuren. Daarna verdeel ik het beeld in pixels, een vlakje waar het meeste paars in zit, wordt zo helemaal paars. Het rood van het stoplicht krijgt ook één pixel. Na deze vertaling ontstaat de harmonie in mijn hoofd. Toch vind ik het een saai kleurenpalet. Het is zo ‘gewoontjes’, zo ‘alledaags’. De wereld kan veel kleurrijker.

 

In mijn werk kan ik wat ik in mijn hoofd doe zichtbaar maken. Uit noodzaak ga ik herscheppen, mijn wereld van chaos verbeteren en ordenen. Met intuïtie breng ik accenten aan, ik voeg meer contrasten en tinten toe, waardoor er een spanning ontstaat.  Hierdoor verandert ordening, maat en kleur, dit geeft mij rust en duidelijkheid in het beeld. Toch is het voor de toeschouwer een wirwar aan contrasterende vlakken, het zorgt voor een explosie van kleur.

 

Ik heb geëxperimenteerd in twee technieken namelijk op doek en in de ruimte. Door deze twee werkvormen te combineren hoop ik er een ervaring van te maken die de vrolijke sfeer vergroot en de zintuigen prikkelt door er doorheen te lopen.”